5 Tips voor de Btw-aangifte

Het doen van de Btw-aangifte is voor veel ondernemers geen hobby. Met deze 5 tips hoop ik het wat leuker/ makkelijker te kunnen maken.

1. Doe je aangifte op tijd

Deze tip is voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk. Door de drukte van je andere ondernemersactiviteiten is de aangifte periode zo voorbij. Zorg daarom altijd dat je tijd inplant voor het doen van je Btw-aangifte. Hierdoor voorkom je een boete.
Ben je toch bang om het doen van aangifte te vergeten, dan kan je gebruik maken van de Btw-Alert app van de belastingdienst of laat je btw aangifte verzorgen door een boekhouder/ accountant. Boekhouders en accountants hebben de aangifte periodes altijd scherp in beeld, waardoor het te laat indienen van de aangifte niet voor zal komen.

2. Btw op zakelijke kosten mag je terugvragen

De btw op alle zakelijke kosten (op een paar uitzondering na, zie hieronder) mogen teruggevorderd worden van de belastingdienst. Kosten zijn zakelijk zolang ze worden gemaakt in het belang van je onderneming. Heb je zakelijke kosten gemaakt, maar om welke reden dan ook deze met je privé rekening betaald? Vergeet dan niet om deze kosten ook op te nemen bij je Btw-aangifte.
 

3. Btw van lunches en diners mag je niet terugvragen

Zoals bij punt twee aangegeven mag je de btw op zakelijke kosten terugvragen. Dit geldt niet voor kosten voor lunches/ diners. Of de btw op deze kosten teruggevorderd mag worden is afhankelijk van de locatie van de lunch/ het diner. Ga je bijvoorbeeld naar een restaurant of laat je een cateraar naar een speciaal daarvoor ingerichte locatie komen, dan is de btw niet aftrekbaar.
Haal je bijvoorbeeld een broodje in de supermarkt en neem je die mee naar kantoor, dan mag de btw daarvan wel teruggevorderd worden.

4. Btw op autokosten

Indien je auto als zakelijk vermogen is aangemerkt,  mag je de btw van alle kosten van de auto terugvorderen. Dit geldt voor de btw op brandstof bonnetjes, parkeerbonnetjes en voor de btw op onderhoudskosten.
Is je auto aangemerkt als privé vermogen, dan mag dit niet. De gemaakte kosten worden aangemerkt als privé kosten en zijn dus niet aftrekbaar van de btw.
Gebruik je je auto gedeeltelijk zakelijk en privé, dan mag de btw op de autokosten naar rato worden teruggevorderd. Hierbij is het belangrijk om het gebruik van je auto goed bij te houden door gebruik te maken van een rittenregistratie.

5. Gebruik maken van de KOR/ OVOB

Als kleine ondernemer heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de OVOB regeling (voorheen Kleine ondernemers regeling). Deze regeling is voor kleine ondernemers met een jaaromzet lager dan € 20.000,-. In het geval dat je onder deze omzet blijft, kan je de OVOB aanvragen.Hierdoor ben je vrijgesteld voor btw. Je mag de btw op verkoopfacturen niet meer vermelden en dus ook niet af dragen. Je kan de btw op inkoopfacturen ook niet terugvorderen. Per onderneming is het verschillend of het gunstig is om hier gebruik van te maken. Kom je hier zelf niet uit, laat je dan adviseren.

Fiscaal nieuws en tips in gewone taal

Blijf fiscaal up to date, zonder het vakjargon te hoeven spreken. Iedere maand delen wij fiscale tips en tops voor ondernemers.
Logo Het Gewone Administratiekantoor
Kerkenbos 1228
6546 BE Nijmegen

Aangesloten bij

StartUp Nijmegen
BNI
Copyright 2021 Het Gewone Administratiekantoor
× Hoe kan ik je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram