Verschil accountant en boekhouder

Wil jij je boekhouding uit handen geven? Dan zijn er twee opties door wie dit gedaan kan worden; een accountant of een boekhouder. Voordat je het besluit neemt, is belangrijk om duidelijk te hebben wat het verschil is tussen deze twee. Hieronder worden de verschillen tussen een accountant en boekhouder op een rijtje gezet, maar eerst wordt benoemd wanneer een accountant(verklaring) verplicht is.

Wanneer is een accountant(verklaring) verplicht?

In bepaalde gevallen kan de keuze tussen een accountant en boekhouder makkelijker worden gemaakt, namelijk als het verplicht is om een accountantsverklaring te hebben. Dit is het geval voor grote ondernemingen. Hiervoor moet aan minimaal 2 van de 3 onderstaande voorwaarden zijn voldaan:
1. De waarde van de activa moet hoger zijn dan € 6 miljoen
2. De omzet moet hoger zijn dan € 12 miljoen
3. Er moeten minimaal 50 werknemers in dienst zijn. Hierbij worden alleen de personeelsleden meegeteld die op de loonlijst staan.
Als je niet aan 2 van de 3 bovengenoemde voorwaarden voldoet, heb je de keuze om gebruik te maken van een boekhouder of een accountant. Om de keuze makkelijker te maken worden hieronder de verschillen opgenoemd.

Beschermde titel

Om accountant te kunnen worden is een specifieke opleiding verplicht. De titel accountant is dan ook een beschermde titel. Niet iedereen mag zich accountant noemen. Dit is voor een boekhouder anders. Iedereen die kan boekhouden mag zich een boekhouder noemen. Hierdoor weet je ook zeker dat een accountant de juiste kennis in huis heeft.
Tegenwoordig zijn boekhouders ook steeds hoger opgeleid, maar is dit geen verplichting. Hou dan ook altijd rekening met het opleidingsniveau/ de kennis van een boekhouder indien je besluit je boekhouding uit handen te geven.

Kosten

Dat een specifieke opleiding voor een accountant verplicht is, merk je ook in de kosten. Over het algemeen is een accountant duurder dan een boekhouder. Het uurtarief van een accountant verschilt tussen de € 70,- en € 150,- per uur. Voor een boekhouder betaal je tussen de € 40,- en € 80,- per uur.

Rol

De meeste accountants maken gebruik van een meer adviserende dan uitvoerende rol. Belangrijke taken van een accountant zijn het controleren en samenstellen van de jaarrekening en het geven van financieel advies. Afhankelijk van de accountant/ het accountantskantoor worden ook andere werkzaamheden uitgevoerd zoals fiscale dienstverlening.
Een boekhouder heeft meer een uitvoerende rol. Hierbij valt te denken aan het uit handen nemen van de administratie, het doen van belasting aangiftes en het opstellen van de balans en winst- en verliesrekening.

Fiscaal nieuws en tips in gewone taal

Blijf fiscaal up to date, zonder het vakjargon te hoeven spreken. Iedere maand delen wij fiscale tips en tops voor ondernemers.
Logo Het Gewone Administratiekantoor
Kerkenbos 1228
6546 BE Nijmegen

Aangesloten bij

StartUp Nijmegen
BNI
Copyright 2021 Het Gewone Administratiekantoor
× Hoe kan ik je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram