Welke rechtsvorm past bij mijn onderneming?

Zodra je een onderneming op wilt richten, is vaak de eerste vraag die je krijgt "Welke rechtsvorm kies je?". Hier zijn verschillende opties voor met elk voor- en nadelen. Om de keuze hierin makkelijker te maken worden hieronder de belangrijkste punten benoemd bij het kiezen van de rechtsvorm. Als eerst volgt een opsomming van de rechtsvormen die in Nederland mogelijk zijn met een korte omschrijving. Vervolgens wordt ingegaan op de aansprakelijkheid en het gevolg voor de belastingen.

Rechtsvormen

Geen rechtspersoon

Eenmanszaak: Bij een eenmanszaak ben jij als ondernemer de enige verantwoordelijke voor jouw onderneming. Dit is de meest gekozen rechtsvorm voor startende ondernemers.

VOF: Een VOF is een bedrijf waarin minimaal twee personen samenwerken onder een gemeenschappelijke naam. Alle eigenaren/ vennoten zijn aansprakelijk en verantwoordelijk voor het bedrijf (hier kunnen beperkingen aan toe worden gevoegd in het VOF contract).

CV: Een Commanditaire vennootschap is hetzelfde als een VOF alleen is hier ook een stille vennoot. Deze stille vennoot bemoeid zich niet met de activiteiten van de vennootschap, maar stelt vermogen ter beschikking. Hier ontvangt de stille vennoot een winstuitkering voor.

Maatschap: Een maatschap is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen of bedrijven. De vennoten brengen iets in (zoals arbeid, geld of bedrijfsmiddelen) om een gezamenlijk voordeel te halen.

Wel een rechtspersoon

Stichting: Een stichting is niet gericht op het maken van winst, maar op het halen van een maatschappelijk of sociaal doel. De winst die behaald wordt, moet aan het maatschappelijke doel besteed worden en mag als winst uitgekeerd worden.

Vereniging: Een vereniging is niet gericht op het maken van winst, maar op maatschappelijke activiteiten zoals een sportvereniging. De winst die hiermee gemaakt wordt, moet ook aan de vereniging besteed worden en mag niet uitgekeerd worden.

Coöperatie/ Onderlinge waarborgmaatschappij: Een Coöperatie en Onderlinge waarborgmaatschappij is een vereniging waarbij je met minimaal twee partijen samenwerkt. Het doel hierbij is om als collectief van voordelen te profiteren (zoals goedkopere inkoopkosten en ondersteuning bij ziekte).

BV: Een BV heeft een in aandelen verdeeld kapitaal, waarbij een of meerdere personen of ondernemingen de aandelen kunnen bezitten. De aandeelhouders zijn bekend bij de BV en mogen niet zonder toestemming de aandelen verkopen.

NV: Voor een NV geldt hetzelfde als een BV, alleen mogen hierbij de aandelen wel vrij verkocht worden en is het ook geen vereiste dat bekend is wie de aandeelhouder is.

Aansprakelijkheid

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de omvang van de werkzaamheden van je bedrijf kan het gunstig zijn om niet privé aansprakelijk te zijn voor de schulden van jouw onderneming.

Bij de rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid ben je als ondernemer naast je ondernemingsvermogen ook aansprakelijk met je privé vermogen en mogelijk ook dat van je partner.

Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid ben je privé niet aansprakelijk (hier gelden een paar uitzondering voor. Bijvoorbeeld bij wanbeleid).

Belastingvoordeel

Voor de ondernemingsvormen die wel een rechtspersoonlijkheid hebben, moet vennootschapsbelasting over de winst worden betaald. De bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid blijven in de privé sfeer, hier moet de ondernemer inkomstenbelasting over de winst betalen. Door het verschil in belastingtarief kan het gunstiger zijn om een onderneming met rechtspersoonlijkheid op te richten of juist niet.

Het tarief voor de vennootschapsbelasting in 2020 is 16,5% voor winst onder € 200.000,-. Boven € 200.000,- geldt een tarief van 25%.

Het tarief voor de inkomstenbelasting in 2020 is over een winst tot € 68.508,- 37,35% en voor een hogere winst 49,50%. Hierbij moet nog wel rekening worden gehouden met de aftrekposten voor ondernemers en de eigen woning. Deze aftrekposten verlagen de winst waardoor de te betalen belasting minder wordt.

Voor een winst boven € 200.000,- is het verstandig om een onderneming met rechtspersoonlijkheid te kiezen zodat je gebruik kan maken van het belastingtarief van 25% i.p.v. 49,50%.

Fiscaal nieuws en tips in gewone taal

Blijf fiscaal up to date, zonder het vakjargon te hoeven spreken. Iedere maand delen wij fiscale tips en tops voor ondernemers.
Logo Het Gewone Administratiekantoor
Kerkenbos 1228
6546 BE Nijmegen

Aangesloten bij

StartUp Nijmegen
BNI
Copyright 2021 Het Gewone Administratiekantoor
× Hoe kan ik je helpen? Available from 09:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram